mobil meny ikon

Cykla i Karlshamn


Välkommen att cykla till och i Karlshamn! Här finns ett väl utbyggt nät av cykelbanor men även många andra inbjudande stråk för cykling runt om i kommunen i vacker natur. På denna sida följer praktisk information om cykelleder, turförslag, service och cykeluthyrning

Sydostleden

Nationell cykelled som passerar Karlshamn. Sydostleden är en 27 mil lång cykelled i södra Sverige som ger dig en omväxlande naturupplevelse från cykelsadeln. Sydostleden sträcker sig från Växjö till Simrishamn. Fyra mil av leden går genom Karlshamns kommun. Börja cykla i de fridfulla småländska skogarna, längs med kusten i söder och avsluta på Österlen.

Läs mer här om Sydostleden

Banvallsleden

Banvallsleden är en cykelled som sträcker sig mellan Karlshamn och Halmstad. Här cyklar man i vacker omväxlande natur längs den gamla banvallen (två nedlagda smalspåriga tågsträckor) som går från Halmstad via Ljungby, Alvesta, Tingsryd och Olofström, till Karlshamn. Tågsträckorna anlades i slutet av 1800-talet och var i drift fram till cirka 1970. Nu är det en fin cykelsträcka på cirka 250 km.

Läs mer här om Banvallsleden

Turförslag

I Visit Karlshamns besökskarta finns en kommunöversikt med olika cykeltursförslag utmarkerade. Det är fyra turförslag i olika längder runt om i kommunen. Observera att det endast är förslag på cykelturer så det finns inga markeringar längs vägen.

  • Svängsta-Ringamålarundan 24 km (blå)
  • Mörrumsrundan 32 km (grön)
  • Asarum-Hällarydsrundan 33 km (lila)
  • Åryd-Halahultrundan 49 km (gul

Karta med turförslag
Karlshamn besökskarta 2024

Cykelslingor i skogen

MTB-banor i Lingonbacken
Cykelslingorna finns vid botten av gamla skidbacken Lingonbacken i Karlshamn. Där finns tre mountainbikebanor att cykla: Gul 0,9 km, Vit 4 km och Turkos 6,6 km. Här finns även Cykelmartins Äventyrsbana som är 600 meter lång. Den finns cirka 1 kilometer in på Vit/Turkos slinga.

MTB-banor i Lingonbacken

MTB-spår vid Eriksberg
Mountainbikespår som börjar vid informationstavlan vid Outdoor Eriksberg. Längden på spåret är 1,8 km och nivån är medelsvår. Följ rosa snitsling och kör leden som en “åtta”, riktning medsols. Du kan hyra cykel och hjälp via Eriksberg

MTB-spår vid Eriksberg

Cykelkarta

Naturskyddsföreningen har tagit fram en cykelkarta över Karlshamns kommun som visar både de större stråken och ett sammanhängande nät av cykelbanor och lågtrafikerade vägar där det går bra att cykla. På denna karta ser man vilken typ av väg det är samt trafik, underlag och lutning.

Naturskyddsföreningens cykelkarta

ARK56

ARK56 är länkade kustleder i ett Unesco biosfärområde i Blekinge. ARK56 tar dig genom Blekinges skärgård, längs med och på dess vatten. Du väljer själv om du vill uppleva natur och kultur till fots, med cykel, i kajak eller med båt. 16 nav knyter samman lederna i Blekinge och erbjuder upplevelser, mat och boende längs vägen. Här kan du ser hur du tar dig fram med cykel längs kusten i Blekinge.

ARK56 – cykling – karta
Mer information om ARK56

Cykeluthyrning

I Karlshamns kan du hyra cykel på Karlshamns Vandrarhem, Kolleviks Camping, Långasjönäs Camping, Eriksberg Vilt & Natur, på Resecentrum/tågstationen och gästhamnen. De två sistnämnda gäller under sommarhalvåret och är via Blekingetrafiken.

Läs här om cykeluthyrning i Karlshamn

Cykelservice

Om din cykel behöver service, reparation eller reservdelar kan du vända dig till:
JIBO Cykelcenter
Karlshamn Cykelservice
CykelMartin

Cykelpumpar

Cykelpumpar finns på torget, Östra Piren och tågstationen/Resecentrum i Karlshamn. I övrigt går det även bra att pumpa sin cykel på en bensinstation om man har en cykel med bilventil. Tänk på att det går väldigt fort att pumpa ett cykeldäck med luftpump avsedd för bil.

Karta med cykelpumpar