mobil meny ikon

Naturupplevelser

För dig som tycker om naturen och hellre vistas utomhus under ledigheten, kommer här några tips på platser att besöka i Karlshamn. Vandra längs kusten och njut av oslagbar havsutsikt eller besök härliga skogsområden med vandringsleder och insjöar. Det finns många fina naturreservat och intressanta sevärdheter i fantastiska omgivningar att besöka.

Sternö-Boön


Naturreservatet Sternö-Boön erbjuder upplevelser för alla som är intresserade av natur, kulturhistoria, geologi eller bara av att komma ut i vacker och avkopplande miljö. Här finns olika vägar och stigar (0,4-4,5 kilometer) för fullt rörliga och för rullstolsburna med ledsagare. Naturreservatet består av två olika områden, Sternö och Boön. Sternö har fina vandringsleder varav en som är tillgänglighetsanpassad, grillplatser och badplats med bryggor.
På Boön finns informationstavlor med kulturella och historiska sevärdheter. På den lilla ön låg en gång i tiden Karlshamns första försvarsanläggning, Gamle skans, och här fanns också Sveriges största skeppsvarv. På Boön finns också otaliga spår från senare tiders stenbrytande och moderna försvarsanläggningar från andra världskriget och kalla kriget. Strax innan korsningen mot antingen Sternö eller Boön ligger bronsåldersgraven Högarör – Blekinges största gravröse. Graven ligger 53 meter över havet och röset är 5 meter högt och 30-40 meter i diameter. Naturreservatet Sternö-Boön ligger cirka 4 kilometer väster om centrum.

Koordinater Sternö-Boön: N 56°08’41” E 14°50’24”

Nytorpet


I Långasjönäs naturreservat ligger Nytorpet. Här finns flera olika vandringsleder (1,5-8 kilometer), motionsspår, utegym, bastu, roddbåtar, kanoter och grillplatser. Tillgänglighetsanpassad vandringsled finns också. Nytorpet är ett eldorado för naturälskaren och är välbesökt av både turister och kommuninvånare. I närheten ligger Långasjönäs camping där du kan hyra stugor eller campa med husvagn, husbil eller tält året runt. På 1700- och 1800-talen fanns här både pappersbruk, bränneri, kvarn, sågverk, stärkelsefabrik och cirka 20 torp. Av de flesta byggnaderna återstår nu bara ruiner som är väl värda ett besök, framförallt pappersbruket. Pappersbruket passeras på vägen mot campingen. Långasjönäs naturreservat ligger cirka 10 kilometer norr om Karlshamns centrum. Ett par kilometer härifrån ligger Taraps jättegrytor, se mer information nedan.

Koordinater Nytorpet: N 56°15’02” E 14°51’06
Koordinater pappersbruket: N 56°13’55″E 14°51’36”

Pappersbruket i Långasjönäs naturreservat

Tararps jättegrytor


Ett par kilometer från Långasjönäs finns Taraps jättegrytor. Geologiska fornlämningar i olika storlekar, de största är fyra meter djupa. Det är en intressant sevärdhet även för den som inte är så geologiskt bevandrad. Tararps jättegrytor är skyddade som ett naturminne.
Sedan lång tid tillbaka har jättegrytor sysselsatt människors fantasi. Sägner berättar om gudar och jättar som gröpte ur och lagade sin mat i grytorna. Att offra mynt i dem har på många platser ansetts ge fiskelycka. Jättegrytorna bildades när forsande smältvatten från inlandsisen tillsammans med stenar och grus med stor kraft svarvade ut håligheter i berget.

Koordinater Tararps jättegrytor: N 56°13’48” E 14°52’47”

Mörrumsån


Laxaleden är en ca 30 kilometer lång vandringsled som följer Mörrumsåns brusande framfart genom ett stycke vacker Blekingenatur, från åkerlandskap till skogsbygd. Den går mellan den gamla staden Elleholm i söder och Hovmansbygd i norr. Vid Åkeholm ansluter den till Blekingeleden. Längs leden finns informationstavlor som upplyser om den historia och kultur som under tidens gång format livet längs detta fiskrika och kraftfulla vattendrag. I byn Mörrum, vid Mörrums Kronolaxfiske, kan man promenera längs ån, gå över broarna, och lyssna till den brusande och mäktiga ån.

Koordinater Mörrumsån: N 56°11’30” E 14°44’55”
Koordinater Mörrums Kronolaxfiske: N 56°11’30” E 14°45’4″

Strandpromenaden


Strandpromenaden är en härlig vandringsled utmed havet i centrala Karlshamn. Den är cirka 2 kilometer lång och startar vid utvandrarmonumentet av Karl Oskar & Kristina i Näsviken. Vandringsleden går ända ut till Vägga fiskehamn, där det finns rökeri, restauranger, café och camping med äventyrsgolfbana under sommartid (rökeriet är öppet året om). Utefter promenaden finns flera trevliga grillplatser och fina utsiktsplatser att njuta av. Längs vägen passerar man Café Villa Utsikten (som är öppen under sommarhalvåret men har en mycket fin utsiktsplats året om), padelbanor, Väggabadet, Karlshamns Kallbadhus och Saltsjöbaden (byggnad).

Koordinater Strandpromenaden: N 56°09’52 E 14°52’09

Eriksbergs stränder

Eriksbergs stränder

Naturreservatet Eriksbergs stränder ger dig en fantastisk naturupplevelse när du vandrar längs havet. Det är en bitvis krävande vandring, där du upplever ett landskap med både klippstränder och lummiga skogar. Här finns även rester av 1800-talets många torp som vittnar om ett äldre kulturlandskap. Naturreservatet består av en kustremsa utmed Eriksbergs halvö, östra delen av Dragsö samt mindre öar och skär i det omgivande havet. Området har en varierad topografi med en högsta nivå cirka 30 meter över havet. Här finns många spår efter mänskliga aktiviteter, till exempel torpruiner och tidigare åkrar med rester av hägnader som skulle skydda odlingarna från vilda djur och tamboskap.
I närheten finns Eriksbergs Vilt & Natur, ett 900 hektar stort inhägnat område med safaripark (öppet mars-augusti), hotell, restauranger, gårdsbutik och café. Outdoor Eriksberg, med café och gårdsbutik, är öppet året om.

Allböleleden – väster om Eriksberg – 6 kilometer – start vid Björnahemmet
Kohageleden – öster om Eriksberg – 5 kilometer – start vid Eriksberg Vilt & Naturs entré

Koordinater Eriksbergs stränder: N 56°10’15” E 14°59’03”

Stilleryd-Kofsa


I Stilleryds naturreservat kan du uppleva ett mjukt kuperat kust- och skärgårdslandskap med hällmarker, krattskogar, öppna gräsmarker och havsmiljöer. Fastlandsområdet har betats i århundraden. Naturreservatet ligger väster om Karlshamn och bildades ursprungligen för att skydda kuststräckan från exploatering. Området omfattar en fastlandsudde samt angränsande havsområde med öar och skär. Det finns badplats, rastplatser och en markerad stig i naturreservatet.
I närheten ligger även området Kofsa, som är en bergig udde med runda klippor slipade av inlandsisen. Här finns skogsområde med stigar som sträcker sig längs med klipporna och in i tallskogen. I området finns en brygga och grillplats där man kan njuta av solnedgången.

Koordinater Stilleryd-Kofsa: N 56°09’19” E 14°47’22”

Ire

Grusväg i Ire naturreservat
Ire naturreservat ligger 20 kilometer norr om Karlshamn, öster om Mieån, och är ett av Blekinges bäst bevarade odlingslandskap. Inom reservatet finns ängar, åkrar och betesmarker som hävdats i hundratals år. Idag finns två ursprungliga gårdar i Ire; Håkansgården och Josefsgården. Båda har restaurerats till ursprungligt skick. Ire är ett levande museum långt ifrån det storskaliga och rationaliserade jordbruket och en viktig länk till vår historia. I slutet av sommaren varje år slipas liarna för att bli effektiva kultur- och naturvårdare. I området finner man också imponerande rösen och stenmurar och gamla träd som hamlats i generationer. Ire by är troligen från den äldre medeltiden. Den äldsta, kända uppgiften om byn är från år 1658.

Koordinater Ire: N 56°20’39” E 14°52’13”

Nås med egen båt under höst- och vintersäsong:

Tjärö

Skärgårdsön Tjärö

Hit kommer man sommartid med reguljärtrafiken från Karlshamn och Matvik. Mellan april och september månad går båten till Tjärö från Järnavik.
Tjärö är en riktig skärgårdsidyll med ängar, betande kreatur, stengärden och lummiga vandringsstigar. Dess öppna natur har formats av människan, som under generationer har röjt och odlat, hållit betesdjur och avverkat skog för olika behov. Idag är Tjärö en välbesökt attraktion och har en speciell plats i många skärgårdsvänners hjärta. Här ute känns det som om tiden har stått still. Den faluröda gården med mangårdsbyggnad, längor och stugor har blivit vandrarhem, hotell, café och restaurang. Du som har turen att vara på Tjärö en sommarkväll kan få uppleva trevliga musikkvällar på det stora trädäcket vid gästhamnen och restaurangen.

Koordinater Tjärö: N 56°10’14” E 15°03’00”

Tärnö

Skärgårdsön Tärnö

Skärgårdsön Tärnö är ett annat vackert naturreservat. Hit kommer man sommartid med reguljärtrafiken från Karlshamn och Matvik eller med egen båt. Tärnö är den största ön i Karlshamns skärgård och ligger längst ut i havsbandet. Naturen är varierande med hällmarker, klapperstensfält, ädellövskog, igenväxande betesmarker, före detta åkrar och sandstrand. Högt upp på Tärnös södra udde står Sveriges äldsta träfyr som ännu är i drift och denna åttakantiga byggnad är från 1910. Från Tärnös högsta punkt Drakaberget kan man se mer än halva Blekinges kust. Runt ön finns olika vandringsleder. På ön finns kiosk och enklare servering, gästhamn och stuguthyrning under sommartid.

Koordinater Tärnö: N 56°07’15” E 14°57’47”


Mer information om naturområden och naturreservat, både i Karlshamn och övriga Blekinge, hittar du på Länsstyrelsens hemsida.

Ladda ner och läs broschyren Blekinge Utflyktsguide för fler tips.

Läs mer om ARK56 – länkade kustleder i ett Unesco biosfärområde i Blekinge. Ladda ner appen för ARK56 och utforska Blekinge till fots, på cykel, i kajak eller båt.