mobil meny ikon

Banvallsleden

Cyklister längs Sydostleden
Cykling i vacker och omväxlande natur mellan Karlshamn och Halmstad. Banvallsleden nyttjar två nedlagda smalspåriga tågsträckor, Halmstad – Bolmens och Karlshamn – Vislanda – Bolmens järnvägar, anlagda i slutet på 1800-talet och i drift fram till ungefär 1970.

Cykla på en av landets längsta cykelleder via Halmstad, Ljungby, Alvesta, Tingsryd, Olofström och Karlshamn. Här cyklar du från Östersjön till Västerhav och sträckan är 249,5 kilometer lång. Den går för det mesta på Vislandabanans banvall från Karlshamn längs flera vatten, Mörrumsån, Åsnen, Bolmen och Nissan till Halmstad.

Du cyklar alltså mest på en led utan bilar och motorcyklar. Det bäddar för avkoppling, natur och kulturupplevelser i det gamla gränslandet mellan Danmark och Sverige.

Om du har tur kan du på din cykeltur få se de stora laxarna i Mörrumsån men även kungsfiskare, havsörn och älg. Du cyklar genom gamla trakter fyllda av historier och sägner, om Bråvalla slag, om Blända och hennes kvinnor som besegrade danskarna, om svärdet Tirfing och bärsärkarna på Bolmsö.

Du reser även genom teknik och industrihistoria, kraftverk, järnbruk, pappersbruk, kimröksfabriker, nerlagda fabriker och levande industri. Här finns industrihistoria och teknikhistoria att uppleva på tex. ABU-museet, Ebbamåla Bruk, Huseby bruk med guidade visningar.

Det är en riktig kulturarvsresa men dessutom även en fin cykeltur i underbar natur längs vatten.

Upplevelser vid Mörrumsån/Åsnen är till exempel ett besök på Laxens hus, Ebbamåla Bruk, Getnö Gård eller Huseby Bruk vid Mörrumsån/Åsnen.

För mer information se Banvallsledens hemsida.
Beställ karta över Banvallsleden här.