mobil meny ikon

Sydostleden

Cyklister leder sina cyklar på Sydostleden, grönskande skog och Mörumsån omger dem
Välkommen ut på Sydostleden – en 27 mil lång nationell cykelled i södra Sverige som ger dig en omväxlande naturupplevelse från cykelsadeln. Sydostleden sträcker sig från Växjö till Simrishamn. Börja cykla i de fridfulla småländska skogarna, längs med kusten i söder och avsluta på Österlen. 

Under turen får du bekanta dig med skogen och sjöarna i Kronoberg, kusten och havet i Blekinge och Skånes slätter och sandstränder. Du cyklar genom skogar, odlingslandskap, byar och städer. Sydostleden är en lättillgänglig och trafiksäker cykelled som är fylld av kultur och naturupplevelser. Den består till stor del av bilfria cykelvägar. Långa sträckor är asfalterade och hela leden är markerad med rödvita skyltar. Följ dem så kommer du rätt. 4 mil av leden går genom Karlshamns kommun.

Starta i Växjö, i Simrishamn eller var som helst längs Sydostleden. Cykla hela leden på en gång eller ta en etapp i taget. Gör avstickare till lokala cykelleder. Några av Sydostledens delsträckor fanns sedan tidigare och har nu knutits samman med nybyggda cykelbanor till en sammanhängande led. I Sverige är Sydostleden godkänd som landets andra nationella cykelled. Det innebär att den uppfyller Trafikverkets kriterier.

Längs Sydkustleden, som tar vid där Sydostleden slutar i Skåne, kan du solbada på vackra stränder, uppleva historiska miljöer och njuta av middagar på lokala gästgiverier.

Kartor säljs bland annat på vissa turistbyråer längs leden. Mer information om Sydostleden finns via länk nedan. Där kan du även beställa en papperskarta över hela Sydostleden eller ladda ned en pdf.

Sydostleden och Sydkustledens hemsida

Beställ papperskarta/folder

Ladda ned pdf över Sydostleden

Låt dig inspireras!

Här kan du se en inspirationsvideo om Sydostleden, Sydkustleden och Kattegattleden, 900 kilometer cykling i södra Sverige: Southern Sweden trails – 900 km of biking

Cykeluthyrning & service

Behöver du hyra cykel eller kanske reparera din egen? I Karlshamn kan man hyra cykel på Karlshamns Vandrarhem, Kolleviks Camping, Långasjönäs Camping, Eriksberg Vilt & Natur och på Resecentrum/tågstationen via Blekingetrafiken. Hela listan finns här med kontaktuppgifter med mera. I listan finns även företag som utför reparationer av cyklar.