mobil meny ikon

Naturens dag


Välkommen till Naturens dag på Ire Natur och Kulturskola!

Lördagen den 18 maj arrangerar Karlshamns kommun i samarbete med Kreativum och Länsstyrelsen Blekinge återigen Naturens dag. Det blir en härlig dag för både stora och små med olika aktiviteter och upplevelser i området runt omkring Ire Natur och Kulturskola.

Under dagen visas olika verksamheter upp. Lyssna till inspirerande föreläsningar och prova på olika aktiviteter. Upplev de vackra och rofyllda omgivningarna i Ire, promenera i området och ta del av olika verksamheter som föreningar och organisationer presenterar denna dag.

Information

Datum/tid: 18 maj kl 10:00-14:00
Plats: Ire Natur och Kulturskola (Hitta dit)
Entré: Fri entré till samtliga aktiviteter

Praktisk information inför dagen:
Möjlighet att köpa fika.
Parkering finns i anslutning till platsen.

Program

Programpunkter markerade med stjärna (*) pågår hela dagen.

Maria Petersson – Konstutställning *

Inne i lidret kommer Maria Petersson att ha en konstutställning. En del av hennes fängslande målningar är målade på platsen. Tavlorna finns till försäljning och hon kommer även att ha upptryckta akvarellkort på natur- och kulturgårdar och Ire för försäljning. Nytt för i år är brickor i björkfanér med Marias akvarellmotiv.

Ire Naturskola – Kreativum Science Center *

Håkansgården öppnas upp för allmän visning. Hälsa på hos Håkan och Magnhild. Pedagogerna på Ire Naturskola/Kreativum visar hur det såg ut hemma hos Håkan och Magnhild. Vill du prova att ligga på Håkans säng? Vill du se hur det såg ut i ett kök förr i tiden? Du får även prova på att tälja med kniv eller plantera ett frö. Kreativum berättar gärna mer om den pedagogiska verksamheten på Ire Naturskola och Kreativum Science Center.

Blekinge Arkipelag *

Blekinge Arkipelag berättar om de olika projekt som pågår i Blekinge. Bland annat får du veta mer om hur man arbetar med att lyfta naturbeteskött från skärgården.

Mieåns Vattenråd *

Mieåns Vattenråd berättar om Mieån och hur man arbetar med den för att bevara den biologiska mångfalden.

Jörgen Larsson *

Jörgen Larsson från Tingsryd visar hur vi med hjälp av slagruta kan lokalisera vattenådror för dricksvattenbrunnar samt andra frekvenser (currylinjer, hartmanlinjer, levlinjer, sexkantfönster med flera) som påverkar vår hälsa negativt. Ni studerar tecken i naturen som knyter an till dessa osynliga frekvenser. Information i teori och praktik med möjligheter att prova på att använda en slagruta. Även information om föreningen Svenska Slagruteförbundet.

Karlshamn 2045, Stadsbyggnadsenheten, Karlshamns kommun *

Hur vill du att Karlshamn ska utvecklas i framtiden? Vi tar fram en ny översiktsplan, Karlshamn 2045, som vägleder om hur den geografiska platsen Karlshamns kommun ska användas, utvecklas och bevaras på lång sikt. En viktig del i arbetet är dialogen med kommunens invånare.

Föreläsningar

Professor Urban Emanuelsson 10:30-12:30

Möt professor Urban Emanuelsson under en guidning i kulturlandskapet där du får veta mer om de hamlade träden, stenrösena, flora och fauna. Samling vid akvarellutställningen.

Blekinge Arkipelag 13:00-14:00

Föreläsning med Andreas Jezek från Blekinge Arkipelag om våra våtmarker. Våtmarkerna har en alldeles unik roll i vårt ekosystem, då livsförhållandena i det grunda vattnet är speciella – de skiljer sig från både vanligt vatten- och landsförhållanden.

Jörgen Larsson 11:30-12:30

Jörgen Larsson kommer hålla en föreläsning om slagruteteknik och dess område. Slagruta har använts sedan medeltiden för att hitta bland annat vattenådror och källor. Den historiskt vanligaste slagrutan är Y-formad grenklyka som hålls med båda händerna. Klykan gör sina utslag genom att hastigt vrida sig uppåt eller nedåt.

Varmt välkommen till Ire för en inspirerande dag utomhus i fina miljöer!

Med reservation för eventuella ändringar.

Arrangör: Karlshamns kommun, Kreativum och Länsstyrelsen Blekinge