mobil meny ikon

Karlshamn på 48 timmar

Vy över Karlshamn ut mot havet och Kastellet
Karlshamn är en mysig liten skärgårdsstad som ligger vid kusten i Blekinge. Staden har en spännande historia, ett rikt kulturliv och en vacker skärgård inpå knutarna. För dig som planerar ett besök finns mycket att upptäcka. Här är en 48-timmars-guide för att få inspiration bland alla upplevelser. Observera att det är ett urval av upplevelser i Karlshamn och inte alldeles säkert att du hinner med allt på en gång. I så fall får du helt enkelt komma tillbaka – vilket vi naturligtvis hoppas att du vill göra.

Dag 1 i Karlshamn

Morgon

Börja dagen på något av stadens mysiga caféer för en stadig frukost. Till exempel Konditori Christins på gågatan. Här serveras förutom de traditionella småkakorna och bakelserna, även kakor i modernare tappning. De har även ett brett sortiment anpassat efter bland annat LCHF, vegansk/vegetarisk kost och olika allergier/överkänslighet. Matmenyn består av ett gediget utbud av sallader, smörgåsar, hamburgare mm.

Förmiddag

Låt första dagen gå i historiens tecken. Sjöfartsmuseet vid hamnen inne i stan har öppet på förmiddagen. Här finns samlingar från sjöfartens historia i Blekinge. I museet, som är inrymt i ett tobaksmagasin från 1875, finns bland annat inredningen från Algot Bengtssons Skeppshandel, fartygsmålningar, en segelfartygsskans från mitten av 1800-talet, livräddningskorgen från Hanö, båtmotorer, ankare, fiskebåtstillbehör, bildarkiv och loggböcker.

Lunch

Mellan besöken på stadens museum kan du ta dit ut till vackra och pittoreska Väggahamnen för en god bit lunch på den populära fiskerestaurangen Wägga Fisk & Delikatessrökeri. Dit kör du med egen bil eller promenerar drygt 2 kilometer längs den härliga strandpromenaden. På vägen passerar du bland annat utvandrarmonumentet av Karl Oskar & Kristina och Karlshamns spektakulära kallbadhus.
I Kollevik, inte särskilt långt ifrån Väggahamen, finns badstrand och klippor för den som vill svalka sig i havet. Vill du inte promenera åker du enkelt och smidigt med tuff tuff-tåget Kolletåget, som går hela vägen från centrum till Väggahamnen och Kolleviks camping.

Eftermiddag

Nästa museum ligger i Karlshamns anrika Kulturkvarter och öppnar på eftermiddagen. Här finns Karlshamns Museum, Punschmuseet och Skottsbergska gården. Du löser entré till samtliga delar och väljer själv vad du vill besöka. Den sistnämnda är en av Sveriges bäst bevarade köpmansgårdar från 1700-talet och ett av vårt lands verkligt stora monument.
På Karlshamns Museum finns utställningar som speglar stadens historia och näringar. Båtmodeller, fiskeredskap och skeppsmålningar visar den starka anknytningen till havet. Vackra takmålningar vittnar om de tidiga borgarnas välbeställdhet. Karlshamnsfödda Alice Tegnér uppmärksammas med ett särskilt minnesrum.

Kväll

Denna historiskt fullspäckade dag kan avslutas med en god bit mat på Brasserie Fridolf  – brasserie, bar och saluhall. Allt under ett och samma tak. En trevlig restaurang belägen längst ner i Citygallerian med utsikt mot Mieån. Här är det kontinental matlagning som gäller med råvarorna i fokus. Grillmeny, havets läckerheter, pizza och à la carte serveras.
Ett annat alternativ i centrum är Rustik Kök & Bar på Ågatan – restaurang och bistro med cocktaillounge. Ta först en cocktail i loungen och njut sedan av en helkväll med trerätters middag och utvalda viner i restaurangen. Här står omsorgsfull matlagning i fokus och man lägger ner mycket tid på förädling av råvaror under den tid på året när de är som bäst.

Vy mot Tärnö med gästhamnsbrygga och sjöbodar

Dag 2 i Karlshamn

Morgon

Även denna dag kräver en stadig frukost för en bra start på dagen. Börja dagen med att inta en läcker frukostbuffé på First Hotel mitt i stan. Här finns allt du kan önska dig.

Förmiddag

Dag två går i naturens tecken. Skärgård, insjöar, fiske, vandringsleder och vackra miljöer finns det gott om i Karlshamn. Här ger vi dig två alternativ beroende på om du vill upptäcka skärgården eller inlandet.

1) Hoppa på turbåten vid skärgårdsterminalen på förmiddagen och åk en rundtur till havs eller hoppa av på någon av öarna, exempelvis Tjärö eller Tärnö som är två riktigt fina skärgårdspärlor. På Tärnö, som ligger längst ut i havsbandet, finns enklare servering inför lunchtimmen och på den välbesökta och vackra ön Tjärö finns både café och restaurang. Vandringsleder, bad, vacker natur och fantastisk utsikt finner du på båda öarna.

2) Vill du hellre stanna kvar på land så rekommenderar vi ett besök i Mörrum där du kan beskåda den brusande och mäktiga Mörrumsån – världsberömd för sitt laxfiske. Promenera längs ån och njut av naturens fantastiska skådespel. Besök Mörrums Kronolaxfiske och Laxens Hus. Här finns utställningar om laxens liv och fiskets historia. Det finns även möjlighet att se levande laxar och havsöringar i det 13 meter långa akvariet. Fiskeshop och restaurang Kronolaxen ligger också i närområdet.

Lunch

Lunchen intas antingen i ute skärgården på något av ovan nämnda förslag eller på restaurang Kronolaxen i Mörrum – beroende på vilket val av dagsutflykt som gjordes tidigare på dagen. På Kronolaxen serveras en stor salladsbuffé med råvaror som väljs efter säsong. Här lägger man stor vikt vid kravmärkta och lokalt producerade råvaror.

Eftermiddag

På eftermiddagen står ett besök på Eriksberg Vilt & Natur på agendan – ett av norra Europas största vilthägn och Nordens största safaripark. Här finns visenter, kron- och dovvilt, davidshjortar, vildsvin och mufflon i ett unikt kustlandskap med lummiga ädellövskogar och ett fascinerande klipplandskap. Du kör runt i egen bil på den cirka 10 kilometer långa safarirundan och upptäcker djuren som fritt vandrar omkring tillsammans. Beskåda den vidunderliga vyn vid utsiktsplatsen Utsikten där du kan göra ett stopp med bilen. I Färsksjön på Eriksberg finns även ett av världens största bestånd av den fridlysta röda näckrosen. I safariparken får man stanna långt in på kvällen då det är stor chans att få se djuren i rörelse.

Kväll

Middag äter du sedan på restaurang Visenten på Eriksberg, som av välrenommerade White Guide har utsetts till en av Blekinges bästa restauranger. Här är inriktningen svensk, vällagad mat från grunden, med råvaror från gården och intilliggande gårdar. Men även det bästa av vad Sverige har att erbjuda i sin helhet, och en och annan internationell delikatess. Restaurangen har plats för stora och små sällskap och är anpassad för både den lilla och stora gourmanden. Här står den genuint vällagade maten i fokus. Du kommer inte bli besviken.

~

Två härliga, fullspäckade och intressanta dagar har passerat och du har fått lära dig massor om Karlshamns historia och sett en hel del av stadens fina utbud. Detta är en del av vad som finns att upptäcka i Karlshamn. Självklart finns det även kul barnaktiviteter, konst, golf, festivaler och mycket mer. Hann du inte med allt du ville se så hoppas vi att du kommer tillbaka, igen och igen. Varmt välkommen till Karlshamn!

Två personer står och fotograferar alldeles intill Mörrumsån